Pizzeria Ristorante, Sa Perda Longa

 

In 1984 ontstaat de naam "Sa Perda Longa" op het italiaanse eiland Sardinië.

De eerste pizza's en pasta's van Romano en Hennie Mameli werden gemaakt in Veendam (Destijds onder de naam Bella Italia gedurende 1980-1981) maar Romano kreeg heimwee naar zijn geboorte dorp dus de familie vertrok naar San Sperate op Sardinië om daar een pizzeria te beginnen. Na ruim een jaar "proberen" in een klein huurpandje werd het tijd voor een groter pand, met een terras. In de tuin van dit nieuwe pand staat een lange steen. In het Sardijnse dialect van het eiland betekend dit "Sa Perda Longa" - de lange steen.

Zo ontstond de nieuwe naam van het restaurant.

Ruim 10 Jaar lang hebben de mensen van San Sperate kunnen genieten van de heerlijke pizza's, pasta's en vleesgerechten. Maar omdat het in Nederland ook altijd fijn was en de kinderen Ricardo en Giovanna toch wel heimwee kregen, besloten ze om weer terug te gaan.

Eenmaal hier viel het niet mee om een geschikte locatie te vinden. In Surhuisterveen stond een (horeca) pand leeg, daar werd pizzeria ristorante "Sa Perda Longa" weer opgestart. Maar de wens bleef er om in de nabije omgeving van Leek te openen.

Begin 1996 viel het oog op het huidige pand in Nietap. En in oktober van dat jaar kreeg de familie toestemming van de gemeente om er een pizzeria op te starten. Na een transformatie van kledingzaak naar restaurant opende "pizzeria ristorante Sa Perda Longa" op 1e kerstdag 1996 haar deuren in Nietap. De hele familie hielp om er een groot succes van te maken.

Vele vaste gasten kwamen regelmatig langs voor het lekkere italiaanse eten en de gezelligheid van de familie Mameli. Maar met een eigen horeca zaak ben je dag en nacht bezig en dat vraagt veel van je. In 2003 liet Romano de familie weten dat hij eigenlijk wel wilde stoppen. Maar om dan de pizzeria zomaar te sluiten..

Wij (Ricardo en Tineke) hadden al die jaren naast onze eigen vaste banen altijd geholpen in de pizzeria en een goed contact opgebouwd met de gasten. Vanaf het moment dat Romano de wens had om te stoppen hebben wij ons best gedaan om een bank te vinden die net zo enthousiast was als ons om de pizzeria voort te zetten.

En in maart 2004 was het dan zover. De pizzeria werd officieel van ons. Romano en Hennie vertrokken weer naar Sardinië om daar, na al die jaren hard werken, in het fijne Italiaanse klimaat van hun rust te genieten.

Vanaf dat moment runnen wij met veel plezier onze pizzeria ristorante. Vier jaar geleden hebben wij de hele zaak grondig verbouwd. Onze zaal is ruim opgezet zodat iedereen genoeg ruimte heeft om lekker te kunnen zitten en te eten. Naast de zaal hebben we een gezellige kinderhoek, de kinderen hoeven bij ons dus niet verplicht aan tafel te zitten. Ze kunnen gewoon hun gang gaan en bijvoorbeeld gezellig met onze dochter Giada spelen, en misschien nog samen met Ricardo de grote vissen op het terras voeren, op het terras wat wij 7 jaar konden creëren naast ons pand.

Iedere dag opnieuw proberen wij het hier zo gezellig mogelijk te maken. En daarbij willen we voor iedereen overheerlijke gerechten bereiden. Al onze gerechten worden op het moment bereid. Dus u mag altijd een verandering of aanpassing doorgeven en wij zullen proberen om uw wens mogelijk te maken. U kunt bij ons aan tafel genieten van uw heerlijke Italiaanse eten, maar u kunt uw bestelling natuurlijk ook bij ons komen afhalen.

We hebben een open keuken waar vader en zoon, Ricardo en Rico samen de gerechten voor u bereiden, Kom gerust kijken wat we aan het doen zijn.

U begrijpt nu vast dat onze pizzeria een heus familie bedrijf is. Waar de hele familie samen werkt om er voor de zorgen dat iedereen een gezellige en smakelijke avond heeft.

Arrivederci da Ricardo, Tineke, Rico, Giada.